Sinds de zomer van 2020 is er een en ander veranderd rondom pechhulp bij niet-spoedeisende situaties. Watersporters zijn sindsdien namelijk zélf verantwoordelijk om bij deze gevallen hulp te regelen. Onderstaand lees je hoe je bij welke soort pech moet handelen en hier vind je een lijst met telefoonnummers (in PDF formaat). Deze kun je digitaal of uitgeprint meenemen aan boord, dan heb je altijd de gegevens bij de hand.
Deze veranderde werkwijze is voortgekomen uit het overleg tussen Ministerie van Infrastructuur en maritieme hulpverleners (bergers), de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Kustwacht. Voorheen kon contact worden opgenomen met de Kustwacht die vervolgens automatisch reddingboten van de KNRM alarmeerde. Vanaf nu zit dat anders. De vergelijking met de situatie op de weg wordt gemaakt; bij autopech, bel je de wegenwacht en niet 112.
Bij gevaar of twijfel
Er wordt gesproken over niet-spoedeisende situaties als de omstandigheden niet zorgen voor acuut gevaar voor mens, dier of natuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan motorpech of als er een sleepje naar de haven nodig is. Bij twijfel of bij gevaar dien je altijd de Kustwacht te alarmeren via 0900 – 0111 of VHF-kanaal 16.
De Kustwacht bepaalt of de hulpvraag spoedeisend (Search And Rescue) is. Is dat het niet, dan wordt de hulpvrager verzocht om zelf contact op te nemen met een hulpverlener. De Kustwacht kan ook, indien je hier toestemming voor geeft, je contactgegevens doorgeven aan een hulpverlener.
Wat je ook kunt doen, is de KNRM benaderen. De hulpvrager moet zelf de KNRM bellen of via de KNRM Helpt-app assistentie aanvragen. In dergelijke gevallen maakt de KNRM afspraken over het tijdstip en de aard van de hulpverlening, zodat de KNRM vrijwilligers enige keuze hebben in het tijdstip van vertrekken.
Gebruik deze knop om dezelfde lijst als Word document te downloaden. Deze kun je dan zelf bewerken.